Kroppscanning

Meditation behöver inte vara så krångligt!

Kroppscanning

Meditation behöver inte vara så avancerat. Enkelt är att följa någons röst i en visualiseringsmeditation. Men om man inte har tillgång till detta där man befinner sig och ändå behöver en snabb andningspaus på tåget eller på lunchen så kan  Kroppsscanning  vara perfekt. Det är en övning med starkt avslappnande effekt!

Kroppsscanning  på ca fem minuter: 

Försök att avskärma dig så mycket som går genom att hitta en så lugn plats som möjligt. Sitt upprätt och avslappnat eller ligg på rygg i en bekväm ställning.

Följ några andetag och känn efter så att du andas med hela magen.Börja sedan upptäcktsresan genom kroppen där du scannar, uppmärksammar, kroppsdel för kroppsdel från tårna och upp till huvudet. Fokusera på vad du känner och förnimmer, till exempel stickningar, domningar, värme, kyla eller kanske ingenting. Glöm inte mellanrummet mellan tår och fingrar, i örat och i munnen. Glöm inte områden under ringar eller halsband osv. Det viktiga är intevarje enskilld upplevelse utan din uppmärksamhet här och nu.

Exempel: Börja med tårna på vänster fot, därefter höger. Tårna och mellanrummet melan tårna. Och så båda fotsulorna, hela fötterna, underbenen, knäna,  inut höger och vänster knä, låren, höftkulorna, bäckenet, magen, underlivet och nedre delen av ryggen, bröst och övre delen av ryggen. Händer,  fingrar, mellanrummet mellan fingrarna, under ringar, armar, axlar. Hals, under halsbandet, nacke och huvudet. Öron, inuti öronen, munnen, inuti munnen.

Avrunda med att känna kroppen som helhet och fokusera allra sist på  hur omgivningen känns. Hur känns det att vila med kroppen på det här stället, i det här utrymmet? Vilka ljud når dig? Hur faller ljuset?  Vad vill du ta med dig upp till vardagsbrusen? Lugn, inspiration, glädje eller annat? Fokusera på detta en minut. Avsluta med några djupa andetag.

Glöm inte att för varje gång du gör detta så förstärks effekten. Och summan av gångerna är större än varje enskild gång!