Ensamhet

Är du ensam eller väljer du ensamheten?

Ensamhet. Ensamhet. Ett ord som kan vara mjukt, skönt, efterlängtat, hemskt och laddat. I dag talar Spirit om att vi inte är gjorda för ensamhet. Vi är flockdjur som föds in i en stamtillhörighet och mår som bäst när vi  har en given plats i flocken. En plats som gör skillnad och där vi inte är utbytbara. 

Väl i flocken är vi mer eller mindre extroverta, utåtriktade. Vissa tar plats och sprudlar, andra är tystare och mer lugna. Alla behövs. Den sprudlande sätter fart på flocken och  drar i gång jakten, sådden och samlandet. Den introverta ser till att detta slutförs med omsorg. Den extroverta förser stammen med ideer och energi. Den introverta balanserar och ger lugn. Alla behövs. Tillsammans!

Ensamhet är fint och mycket utvecklande när den är självvald. Den öppnar upp för ett möte med oss själva, hjälper oss att samla i hop vår energi, ger oss tid för reflektion och återblick och tystnaden ger oss mänger av energi. Nyladdade kliver vi in i stammen likt en stämgaffel och ger av denna förnyade energi. 

När ensamheten inte är självvald kan vi lida på ett undermedvetet plan. Hur ska vi överleva nu? Hur ska vi kunna hålla liv i elden samtidigt som vi samlar ved, jagar och letar skydd? Många ensamma människor har vant sig vid ensamheten och lever den som ett normaltillstånd. Personen i fråga kanske till och med tror att den gillar ensamheten och isoleringen för att den inte vet något annat. Men denna isolering gör att vi inte tar in nya influenser, ger av vår unikhet eller samspelar med de lärdomar vi har tänkt ut för oss, innan vi kom hit.

Vald ensamhet är balsam för din själ. Den påtvingade ensamheten är bara tomhet. Känner du någon som ofta sitter ensam? Våga dig dit på en kopp kaffe då och då. Vi är alla en del av familjen på jorden och den som är ensam vågar oftta inte göra anspråk på samkväm. Den har nog med att överleva.

Vill du alltid ha folk runt om kring dig? Känner du dig obekväm med ensamheten?  Våga dig ut på ensamma vandringar. Ensamma tysta dagar i en liten stuga. Våga skapa ett unikt och intimt möte med dig själv. Kanske kommer du att bli stolt och förvånad över den du lär känna?